Hikmah Kenapa Lelaki Tidak Boleh Pakai Barang Kemas

Zarah yg wujud dlm emas mampu menembus ke dalam kulit melalui pori² & masuk ke dalam darah manusia.

Jika seorang manusia mengenakan emas dalam jumlah tertentu dan dalam jangka waktu yang lama, maka kesannya di dalam darah & urine akan mengandung atom/zarah emas dalam kadar yang melebihi batas (dikenal dengan sebutan migrasi emas).

Dan apabila ini terjadi dalam jangka waktu yang lama, maka akan mengakibatkan penyakit Alzheimer. Ini adalah kerana zarah emas yg tidak di buang dalam jangka waktu yang lama dalam darah ini akan sampai ke otak dan memicu penyakit alzheimer.

Alzheimer adalah suatu penyakit di mana orang tersebut kehilangan semua kemampuan mental & fisik serta menyebabkan kembali seperti anak kecil.

Alzheimer bukan penuaan normal tetapi merupakan penuaan paksaan @ terpaksa. Antara yang terkena penyakit alzheimer adalah Charles Bronson, Ralph Waldo Emerson, Ronald Reagan & Sugar Ray Robinson.

Akan tetapi, mengapa Islam memperbolehkan wanita untuk mengenakan emas?

Jawapannya adalah.. “Wanita tidak menderita masalah ini kerana setiap bulan, partikel berbahaya tersebut keluar dari tubuh wanita melalui menstruasi.”

Itulah sebabnya Islam mengharamkan lelaki MEMAKAI emas & membolehkan wanita memakai perhiasan emas.

Ternyata hal ini telah diketahui Nabi Muhammad lebih 1400 tahun yang lalu padahal beliau tidak pernah belajar ilmu sains.

Dalam satu hadis nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam telah melarang kaum lelaki MEMAKAI emas walaupun cincin yg kecil.

Al-Bukhari & Muslim masing-masing dari Al-Bara’ bin Azib Radhiyallahu ‘anhu, bahwa ketika Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam melihat seorang laki-laki memakai cincin emas di tangannya maka beliau memintanya supaya menanggalkan cincinnya. (HR. Bukhori & Muslim).

Wallahua’lam

Kredit : hafiz Roslan
Gambar : Mr Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *